(Zuur)desem brood, wat is het precies?

 

Wat is zuurdesem brood en wat maakt dat je het ineens overal ziet en hoort? Is het echt zo gezond als iedereen zegt, en waarom dan?

Desembrood is een brood waar geen gist aan toegevoegd wordt. Gist is een levend micro-organisme, een schimmel, wat in vaste vorm toegevoegd wordt, waardoor het brood rijst. Want gist produceert onder andere koolzuurgas. Bij desembrood gebruiken wij rogge en tarwemeel, water en een beetje zout. Dit laten we rijzen op 25 graden en na enkele doorslagen wordt het weggezet op 7 graden, en daar blijft het 24 uur staan. Dit zal gaan fermenteren. Dat betekent dat de suikers in het deeg worden omgezet in melkzuurbacteriën en alcohol. Wat weer zorgt voor bellen koolzuurgas waardoor het brood rijst.

Doordat de suikers omgezet worden in het brood, verandert de samenstelling van het deeg. De suikers worden minder en het melkzuurgehalte gaat omhoog. Hierdoor schommelt je bloedsuikerspiegel minder. En je lichaam zal dit brood makkelijker en beter verwerken. Wat betreft de smaak, ons desembrood is wat pittiger van smaak maar niet perse heel zuur. Dit komt door de temperatuur waarbij het deeg rijst. Het brood is gewoon erg smaakvol door de lange rijstijd, en blijft het langer vers en heerlijk mals.

Het kan zijn dat je een opgeblazen gevoel ervaart wanneer je brood met gist eet, vervang het met desembrood, dan kan dit gevoel verdwijnen. Omdat er simpelweg minder suikers inzitten. Je darmen en je buik vinden dit leuker. Het is een kwestie van uitproberen wat voor je werkt.