Wat is nu volkorenbrood?

10 januari jongstleden vertelde Teun van de Keuken over bruin brood in Jinek. De conclusie was dat je het beste volkorenbrood kunt eten. Waarom is dat zo?

Volkorenbrood wil zeggen dat het brood voor 100% uit volkorenmeel bestaat. Het woord volkoren zegt het eigenlijk al. Het is de volle korrel wat in dit brood zit. Dus zitten alle voedingsstoffen erin.

Elke graansoort kan met volkorenmeel gebakken worden. Wij nemen als voorbeeld de tarwe. Toch de meest bekende en gangbare.  Dit graan bevat voedingsstoffen zoals vezels, vitaminen en mineralen. Mits je de hele korrel gebruikt.

Hieronder zie je een plaatje van zo’n graankorrel. (bron www.brood.net)

De meeste en beste voedingsstoffen zitten in de buitenste laag, in de zemel. Ook de kiem zit aan de buitenkant en bevat naast vitaminen en mineralen ook goede vetten. Het binnenste, de meelkern, bevat vooral de koolhydraten. Dit verklaart meteen waarom een wit brood minder gezond is dan het volkorenbrood. Omdat bij wit brood het volkorenmeel zover gezeefd wordt dat er alleen witte bloem overblijft en dat is niks anders dan enkel de meelkern. Dus voornamelijk de koolhydraten.

Wij verkopen diverse volkorenbroden. Zowel van tarwe als van spelt en met gist of met desem gebakken. Veel van onze broden hebben zelfs als basis volkorenmeel. Vraag ernaar in de winkel of op de markt. Onze dames kunnen precies vertellen welke broden volkoren zijn en welke niet.

Komt u een keer langs?